top of page

KOLS og Ernæring

Denne siden er for pasienter og pårørende til KOLS pasienter, her kan du finne informasjon om hvordan det er å ha KOLS og hvor viktig det er å ivareta ernæringen for pasienters livskvalitet. Når man har problemer med å puste er på mange måter krevende for kroppen å opprettholde en god ernæringsstatus. For det første er pustearbeidet energikrevende så du har større ernæringsmessig behov, men det er også tyngre å spise når man har dårlig pust. 

 

Hjemkokk

Hva er KOLS?

Begrepet Kols er faktisk en samling av flere kroniske lungesykdommer, felles for de er at luftstrømmen til lungene blir dårligere. Dette fører til endring av funksjonen til lungene, man blir ikke frisk av KOLS, men kan oppnå bedre livskvalitet med noen grep.

Lungene er konstruert sånn at luftrøret deler seg i to bronkier, som går ned til lungene på hver side og munner ut i mange små luftgrener. Luften ledes ned via lungegrenene til millioner av små lungeblærer (Alveoler) som ligner litt på drueklaser. Oksygen blir pustet inn, og karbondioksid blir pustet ut uten anstrengelse hos friske mennesker. Men med Kols så oppstår det betennelse i slimhinnene og bronkiene innsnevres og blir trange. I tillegg til dette så kan det oppstå emfysem som ødelegger lungeblærene slik at de kollapser og danner større hulrom i lungevevet. Lungene blir mindre smidig og pustearbeidet blir mye vanskeligere etterhvert, og krever mer energi, stoffskiftet kan dermed øke betraktelig. 

Konklusjonen er at mennesker med KOLS kan ha høyere risiko for under- eller feilernæring om man ikke bistår med oppfølgning av ernæring hos pasientgruppen. 

Undervekt og KOLS

Dersom en følger med på ernæringstatus hos pasienten og konstaterer et vekttap, er det nødvendig å ta grep. Det er ifølge LHL (Landsforeningen for hjerte og lungesyke) spesielt de med langkommen KOLS som er mest utsatt. Det kan være flere grunner til at underernæring utvikler seg hos denne pasientgruppen: 

  • Når det er tungt å puste så blir det tungt å spise også. Etter en stund med små måltider så blir magesekken tilpasset og mange kan da få en tidligere opplevelse av metthet. LHL mener at en full magesekk også kan gi en ubehagelig følelse av åndenød, som bidrar til at pasienten blir småspist, eller mister appetitten. 

  • Dersom en har ansvar for å handle inn og lage maten selv, så kan det bli et alt for stort tiltak å lage sunn mat. Mange tyr til ferdigmat som kan ha en dårligere sammensetning av næringsstoffer. Et tips er å bestille matlevering fra kommunen, måltidene er sammensatt i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet med fokus på norsk tradisjonsmat. 

  • KOLS-Pasienter har behov for å endre sammensetning av næringstoffer i maten, med høyere kalloritetthet. Proteininnholdet bør økes og det kan være vanskelig å gjennomføre i daglig matlagning. 

  • Hyppige tilfeller av infeksjoner bidrar også til at energibehovet øker samtidig som appetitten blir dårligere mens man er syk.  

  • Isolasjon og dårlig sosial kontakt kan føre til ensomhet, tiltakslyst, livstretthet, håpløshet og depresjon. Dette er en alvorlig risiko og komplikasjon hos KOLS-Pasienten. 

 
Hvorfor undervekt er så farlig

Sykdomsrelatert undernæring i tilknytning til KOLS kan desverre ha veldig dårlige konsekvenser for pasienten og være dyrt for samfunnet. Helsedirektoratet skriver at pasienter med underernæring kan ha kortere forventet levetid, og være utsatt for mange belastninger. Blandt det mest alvorlige er økt falltendens som disponerer for brudd i store knokler. Et lårhalsbrudd er ille nok i seg selv, men ved undervekt så er det større risiko for lidelse og død i kjølvannet av et fatalt fall med brudd. Det er også funnet støtte for at underernærte har forverret kognitiv funksjon og redusert helserelatert livskvalitet (helsedirektoratet). I tillegg har underernærte pasienter dårligere toleranse for behandling, noe som gjør at en operasjon etter lårhalsbrudd får komplikasjoner med økt risiko for død. 

Pasienter med underernæring er lengre innlagt på sykehus, og blir hyppigere reinnlagt og det har økonomiske konsekvenser. Men når pasienten kommer på sykehus ser vi ofte at de blir mer underernært. Det kan skyldes at infeksjoner og sykdommer fører til økt behov for kallorier i maten, men også at pasienten ikke er istand til å dekke økt forespørsel via maten alene (helsedirektoratet)

Med tanke på at undervekt fører til betydelig økning av risiko for død og komplikasjoner, så er det veldig viktig å hjelpe KOLS-pasienter med ernæringen og forebygge underernæring. Vi vet at det øker risikoen for svekket immunforsvar, infeksjoner og benskjørhet så her ser vi at ernæring er alfa og omega. Tap av vekt, betyr at musklene blir svekket og dette bidrer til dårligere ballanse, inaktivitet og videre svekket evne til å ta til seg næring og bidra til daglig funksjon. 

Lhl.no

Kostholdsråd for KOLS-pasienter

Som vi har vært litt inne på allerede så er kostholdet svært viktig som en del av behandlingstilbudet for pasienter med KOLS. Som mange andre pasienter er også disse personene hjemmeboende og har kanskje pårørende som håndterer innkjøp og tillaging av måltider. Så hva skal du tenke på for å sikre at familien din spiser måltider som bidrar til en god helse og trivsel? 

Kosthåndboken har viet et lite avsnitt for KOLS-pasientene og vi høster av erfaring når vi sier at det er vanskelig å finne fram til god nok informasjon å stltte seg til i arbeidet med pasientgruppen. Ifølge helsedirektoratet viser studier at hele 52 % av eldre mennesker på sykehjem og 33 % av mottakere av hjemmetjenester var i risiko for underernæring. Dette tallet inkluderer ikke de som bor hjemme uten helsetjenester og blir fulgt opp fra sine pårørende. Vi synes at dette er et veldig høyt tall, så hvordan kan vi hjelpe som sykepleiere? 

​

​

bottom of page