top of page

Kreft og kosthold

Velkommen til denne nettsiden som handler om kreft og ernæring. Dersom du eller noen i din nærmeste familie har fått konstatert en kreftdiagnose, kan du kanskje få støtte her og finne svar på spørsmål. Det er mange kilder til informasjon på internett som retter seg mot kreftpasienter og deres pårørende, det du leser der kan være av ulik kvalitet. Det er viktig for din trygghet at du vet hvilke sider som er pålitelig, og når du søker svar på spørsmål så kan du være sikker på at det du leser er riktig.

Kreftpasienter er en gruppe som ofte søker etter det vi kaller for "alternativ" behandling. Det handler om å ta kontroll over sin helsesituasjon, og det er en veldig positiv mestringsstrategi som kan bidra til en følelse av rettning og mening med livet. Maten vi spiser er en faktor som er ganske enkel å gjøre noe med, og det er bare bra for både kropp og miljøet å spise i tråd med de nasjonalt anbefalte kostholdsrådene. I media kan det se ut som at ekspertene krangler om hva som er sunnest, men det inntrykket er ikke helt riktig etter vår mening. De rådene autorisert helsepersonell gir til våre pasienter bygger på bred forskning, internasjonal enighet om tiltak og tydelige anbefalinger. Det media formidler kan være resultater fra det vi kaller enkeltstudier som ikke nødvendigvis er sikker kunnskap (kreftforeningen). Det er antagelser og teorier som ikke er forsket på lenge nok, og vi er forsiktig med å si "sånn er det" inntil vi vet litt mer. 

Mange pasienter leser om ulike dietter i bøker og media og har spørsmål om kostholdsrådene og hvordan de kan bli flinkere til å spise sunt.

Det er viktig å merke seg at de aller fleste mennesker i Norge sliter med å få i seg nok fisk og grønnsaker og man spiser for mye sukker, salt, bearbeidet mat og halvfabrikata. Noen utvikler kreftsykdommer, og selv der kostholdet kan være en medvirkende faktor, er det slett ikke kun det som avgjør om man blir syk. Mange andre variabler (påvirkende faktorer) er med på å bestemme hvordan patologiske  endringer oppstår i våre kroppen i følge nhi.no. 

 

Vi stiller spørsmål om hvor viktig kostholdet er for forebygging av kreft og hvordan et sunt kosthold kan bidra til overlevelse dersom man har fått kreft.  

​
Hvorfor øker krefttilfellene?

Det er først og fremst økt alderdom i befolkningen som skaper flere krefttilfeller, det er en aldersrelatert sykdom og vi blir eldre og eldre, dette sier Rune Blomhoff ved universitet i Oslo (UIO) i en forelesning som ligger på kreftforeningens hjemmesider. Han mener at forhold i miljøet vårt også kan være en medvirkende årsak, hvor vi vokser opp og de kulturelle rammene. Kostholdet tror vi kan påvirker kreftutviklingen, men det er en svært komplisert mekanisme som spiller inn og vi vet ikke helt hvordan alle disse tingene henger sammen for å skape sykdom.

Kreft er en langvarig prosesse som foregår over mange år, det oppstår i cellene når de deler og fornyer seg. Feil eller mutasjoner i celledelingen kan forårsake at de kopierte cellene oppføre seg rart, og noen av genene i cellene kan føre til kreft når de blir skadet (nhi). Mange ting kan påvirke om cellene deler seg normal eller ikke, og aktive stoffer i kostholdet kan bidra til at arvestoffet beskyttes og kreft derfor forebygges. Vi har ikke oversikt over alle matvarer og hvordan de bidrar til kreftutvikling eller beskytter oss mot sykdommer. Men ifølge Rune Blomhoff så har vi solid kunnskap på noen områder som det er forsket veldig mye på, og kunnskapsgrunnlaget bygger på resultater fra store internasjonale kunnskapsoppsummeringer av mange studier hvor forskere har sett på kreft og kosthold fra flere vinkler (Kreftforeningen.no)   

grønn Smoothie
Mat som kan beskytte mot kreft:

Vi har ifølge Blomhoff ved UIO solid kunnskap om at et kosthold som inkluderer mye fullkorn kan redusere tilfeller av tykktarmskreft (kreftforeningen.no). 

Rikelig med frukt og grønnsaker reduserer kreft i munnhule, svelg, strupehode, spiserør, lunge, magesekk, tykk- og endetarm. 

For oss som liker kaffe kan Blomhoff gledelig informere om at moderat inntak av kaffe reduserer kreftforekomsten i lever og livmorslimhinne. Men også sykdommene diabetes type 2 og Alzheimers kan vi forebygge ved å drikke litt kaffe hver dag.

(Kreftforeningen.no) 

 

Så for å oppsummere så lønner det seg å spise grove kornprodukter med mye fiber, mange ulike typer frukt og grønnsaker og drikke moderate mengder med kaffe hver dag. Det hjelper også å trene litt hver dag, og spise sunne kilder til fett og fisk 1-2 ganger i uken. Mange alternative kostholdsråd påstår å ha en helbrende effekt på kreft og forebygge utviklingen av sykdom. Men dersom rådene er basert på lite næringstette råvarer og utelater viktige kostholdsgrupper blir det vanskelig å opprettholde behovene kroppen har til næring. Det finnes foreløbig ingen dietter eller superkurer som forebygger kreftutvikling eller gjør kreftsyke friske, det er nok å følge de kostholdsrådene helsedirektoratet anbefaler (Kostholdshåndboken, 2016).  â€‹

​

croissanter
Hvilken mat kan føre til økning av kreftrisikoen?

Det som er veldig nedslående for mange ifølge Blomhoff, er at alkohol øker risikoen for kreft i svelg, strupe, spiserør, magesekk, lever, tykktarm og bryst. Rødt kjøtt øker risikoen for tykktarmskreft og bearbeidet kjøtt slik som pølser og salami kan føre til kreft i magesekk og tykktarm om man spiser mye av det. Et forhold vi har blitt oppmerksom på i det siste, er at kosthold med høy glykemisk index, kan øke risikoen for å utvikle kreft i livmorslimhinnen. GI eller glykemisk Index innebærer at matvarer fører til rask blodsukker stigning ved at raske karbohydrater i maten omdannes til glukose i blodet. Dersom du ikke allerede har diabetes, kan et vedvarende høyt eller svingende blodsukker over tid føre til insulinresistens. Insulin som er et hormon, virker som en nøkkel som åpner cellene å slipper inn sukker (nhi.no). Når man spiser mye mat som inneholder raske karbohydrater, så kan det lede til insulinresistens som er forbundet med en rekke helseproblemer, deriblant diabetes type 2, fedme, hjertesykdom og også kreft (kreftforeningen). 

Antioksidantet Betakaroten kan føre til økt risiko for lungekreft hos røykere og muligens KOLS og astmapasienter (vkm.no). Man trodde at dette var helt omvendt og forskerne som oppdaget denne effekten ble veldig overrasket (kreftforeningen). På siden til vitenskapskomiteen for mat og miljø så anbefaler man en forsiktig øvre grense på 4 milligram betakaroten i kostholdstilskudd per dag. Risikoen for kreft gjelder ikke for matvarer som inneholder naturlig betakaroten, det kan man trygt spise så mye man ønsker.  

​

Fedme er en stor risikofaktor, og mange som har sykelig overvekt kan stå i fare for å utvikle kreftsykdommer. Ifølge kreftforeningen så er det flere årsaker til at overvekt kan bidra til utvikling av kreft. Jeg har lagret en link til siden på kreftforeningen med forelesningen til forskere og ernæringsfysiolog om du vil lære mer, men jeg nevner det mest sentrale i noen punkter:

​

  • Fett produserer hormoner, slik som østrogen og et overskudd av dette kan øke forekomsten av brystkreft og livsmorslimhinnekreft. 

  • Overvektige personer produserer mer insulin, og dette kan stimulere vekst av kreftsvulster. 

  • Kreftfremkallende stoffer lagres noen ganger i fettvev, og dette kan stimulere betennelse i kroppen og øke kreftrisikoen. 

  • Fett som er lagret på magen kan se ut til å påvirke utviklingen av kreft

  • Generelt blir det anbefalt å gå ned 10% i vekt og man opplever da at mange av de skadelige tendensene ved overvekt blir redusert. 

  • Fysisk aktivitet, selv om dette er lett eller moderat, kan redusere risikoen fordi kroppen forbruker sukker, insulin og østrogen når man trener, også om man ikke går så mye ned i vekt.  

Kreftforeningen.no

​

For å oppsummere det vi har vært inne på så langt: 

vi bør ha et kosthold som er basert på hovedsaklig vegetabilske matvarer. Svært begrenset mengde alkohol, redusert mengde rødt og bearbeidet kjøtt, lite sukker og mat med lav glykemisk indeks, som er et fremmedord for de fleste. Jeg anbefaler å besøke sidene til diabetes forbundet (trykk her) og lære litt mer om mat og blodsukkerstigning. Vi har også en side her på helhetlig som handler om næringsstoffer og ernæring.

  

Fysisk aktivitet er også viktig og man anbefaler 30 minutter med moderat aktivitet hver dag på helsedirektoratets sider om fysisk aktivitet. Vi har en egen side her på helhetlig, hvor du kan læse mer om fysisk aktivitet

Sykepleier og pasient på rullestol

Din sykepleier tipser deg

Hvordan jobbe med ernæring for kreftpasienten. 

Behandling ved hjelp av kostholdet

I dette avsnittet diskuterer vi først ulike sunne kostholdsalternativ og deretter informerer om de nasjonale retninglinjene for kosthold. 

Når man har fått kreft og har begynt med aktiv behandling er det mange som leser om ulike alternative livstilsråd og kostholdsendringer som skal hjelpe kroppen til å bli frisk. Her på helhetlig sykepleier er vi opptatt av å se mennesket fra et perspektiv som vektlegger flere sider enn bare medisinsk behandling. Derfor blir kosthold og psykososial støtte en viktig del av behandlingen, men vi vil ikke anbefale motedietter, supermat og kosttilskudd som en del av rutinen i kombinasjon til kreftbehandling og i hverfall ikke istedet for medisinsk behandling.

 

Mange har lest at fastekurer, lavkarbo, soyafri kost og tilskudd av antioksydanter hjelper kroppen til å bli frisk fortere. Men disse antagelsene har ikke blitt godt nok dokumentert, de studiene som foreligger er mangelfull, det kan være mer skadelig enn nyttig (kreftforeningen). Betakaroten er et av flere kosttilskudd som har visst seg å kunne være skadelig istedet for å ha gunstig effekt, og flere andre antioksidanter i store doser kan ha lignende påvirkning. Men hvem skal vi stole på i jungelen av gode råd og behandlinger? 

​

Kunnskap til å stole på

På internett er det mange ulike sider med helse og kostholdsråd, ikke alle er til å stole på. Norsk helsepersonell må følge de nasjonale retningslinjene når man gir råd til sine pasienter. Det er trygt å forholde seg til den informasjonen man får på kreftforeningen, helsedirektoratets faglige veiledere, helsemyndigheter og helsepersonell som har fått opplæring i å lese og bruke systematiske oppsummeringer av forskning. Når man oppsummerer kunnskap, så bruker forskerne en metode for  å samle inn mange enkeltstudier om samme tema, så ser man hva de ulike resultatene viser og trekker dette sammen til en hovedkonklusjon. Flere kilder som sier det samme er sikrere enn enkeltstudier som sier noe annet, helt til mange nok kilder støtter det nye synet. Da kan det hende at det vi trodde før blir forkastet til fordel for det nye synet og vi får et skifte i forståelsen av et problem, en konsensus (enighet).

 

Alternativ kosthold for kreftpasienter?

Et eksempel på dette er begreper som lavgradig betennelse, lekk tarm og kosthold som forebygger sykdommer knyttet til lekk tarm. Det er ved et søk på google flere aktuelle og lett tilgjengelige eksempler på nettsider som fronter et såkalt helsebasert kosthold som skal virker sykdomsforebyggende. Mange av disse nettsidene tilbyr tildels kostbare dietter, kurs og bøker man kan kjøpe for å lære seg å lage sunn mat. Det er ingenting i veien med at kostholdseksperter gir sine råd på internett, mange rådgiver har god kunnskap om ernæring. Men innimellom de seriøse aktørene, finner man useriøse tilbydere av helsebasert rådgivning det kan være vanskelig å skille mellom de. Derfor sier vi her på helhetlig sykepleie at man kan stole på nasjonale retninglinjer, og gå ut fra rådene i kostholdhåndboken.

 

Forskning i startgropen 

Forskerne og forkjemperne for ulike dietter kan være uenig i tolkningen og mene at de rådene som gis i kosthåndboken ikke er basert på den seneste kunnskapen. Men generelt vil jeg si at store deler av det alternative kostholdet er basert på de samme prinsippene som helsedirektoratet anbefaler, bær, frukt, grønnsaker, fisk, nøtter og grovt fiber. Men begrepet "lekk tarm" som er en tilstand av lekkasje av bakterier, makromolekyler og matrester fra tarmen over i blodet, er eksempel på forskning som er i "startgropen". Det er ikke fullt ut forstått hva som angivelig skal føre til "lekk tarm" og om de tiltakene man tilbyr i dag virkelig kan gjøre noen friske fra denne lidelsen (nhs.uk). 

​

Er alternativ behandling bortkastet?

De som tilbyr slik behandling som en del av sitt næringsgrunnlag gjør ikke noe ulovlig og mange typer behandling kan gi støtte til pasienter ved at de blir sett og møtt på en medmenneskelig måte, og endelig føler at de blir tatt på alvor. Det å bli ivaretatt av noen som har tid og omsorg for oss kan bety veldig mye for vår livskvalitet og mestring av funksjonssvikt.

Helsepersonelloven

Helsepersonell med autorisasjon har ifølge helsepersoneloven plikt til å gi ansvarlig hjelp basert på etablert kunnskap, og i tråd med vårt kompetansenivå. Det betyr at den hjelpen du får fra sykepleier skal garantere kvalitet og være av helsefremmende og forebyggende art (Kostholdshåndboken). Vi bør derfor ikke behandle pasienter ut ifra prinsipper som bygger på udokumenterte påstander, og derfor er alternativ behandling noe du vanligvis får fra utøvere som ikke har helsefaglig bakgrunn eller autorisasjon. Det finnes åpenbare unntak fra dette, helsepersonell kan drive med ulike typer med terapeutisk behandling, kinesiologi, akupunktur og terapeutisk berøring for å redusere smerte. Da gjør vi det ut fra de samme lovene, etiske standardene og prinsippene som kjennetegner helsepersonell. 

​

Utøvere uten autorisasjon

Du som pasient er ikke beskyttet av helsepersonelloven eller pasient og brukerrettighetsloven når behandlingen blir utført utenfor helsevesenet av en utøver som ikke har autoriasjon. Du er ikke garantert imot skader ved behandling, og du får ikke garanti for at det kommer til å ha en positiv eller helserettet effekt. Du kan komme til en "helseekspert" som baserer din behandling på sin egen erfaring, selvlært filosofi og produkter som mangler dokumentert effekt (nafkam). Men vi vil konkludere med at alternativ behandling kan være bra på mange områder, det er ofte basert på råd som promoterere et sunt kosthold, fysisk aktivitet og en til en konsultasjoner. Men snakk med legen din, en sykepleier eller en ernæringsfysiolog om at du også får hjelp fra en alternativ terapeut slik at du kan få best mulig helhetlig behandling. 

​

Hva bør kreftpasienter spise?

Etter ar vi har informert om alternativ behandling for kreftpasienter, så skal vi snakke litt om det kostholdet som anfales av nasjonale retninglinjer. Det aller største problemer for denne pasientgruppen, det er undervekt og feilernæring og der er en potensielt farlig tilstand. Behandlingen kan være tøff for enkelte og fatique, kvalme, lite matlyst, tørre munnslimhinner, sår i munnhulen, svelgevansker og smaksendringer kan føre til mindre matinntak i lengre perioder. Som vi har sett så er undervekt en stor risikofaktor for tidlig død, og noe vi prøver å unngå så langt vi kan som helsepersonell. En sunn vekt kan hjelpe kroppen til å:

​

  1. Ha nok krefter til å gjennomføre en tøff behandling

  2. Tåle bivirkningene fra behandlingen

  3. Bygge friske nye celler

  4. Ta vare på immunforsvaret 

(Kostholdshåndboken)

​

Næringstett kosthold er best

Selv om frukt og grønnsaker er stappfulle av antioksidanter og utgjør en meget viktig bestandel av et sunt kosthold, så er det likevel tunge næringsstoffer som proteiner og fett man trenger for å kjempe mot kreften. Når kroppen bygges ned av behandling og inaktivitet så trenger den første og fremst byggestoffer for å bevare og styrke gjennoppbygningen igjen. Når man ikke klarer å spise så mye, så er det viktig at den maten man får i seg er næringstett og bidrar til å forebygge stort vekttap. Ifølge forskning fra Portugal (sitert i tidsskriftet sykepleien) viser det seg at pasienter som får hjelp til å kartlegge kostholdet og blir tilbudt et individrettet kosthold, har bedre overlevelse og mindre toksisitet etter behandling (Revasco med fl. 2005). 

​

Kreftkosthold er det samme som beriket kosthold

På våre sider om ernæring har vi skrevet en hel del om dette, og vi anbefaler å lese litt mer om beriking av kostholdet der. Vi har også en side med oppskrifter som kan være til hjelp om man ønsker å få noen tips om prinsippet beriking av maten.  

Generelt så skal kreftpasienter ha 2000 kcal hver dag, da prosesser knyttet til sykdommen fører til at stoffskiftet øker i kroppen (Kreftforeningen.no). For å klare å dekke dette kaloribehovet er det strengt nødvendig å endre noen av prisippene ved sitt vanlige  kosthold.

Overvektig før diagnosen?

De som har vært overvektig før de ble syk og alltid har passet på å spise magert og fettfattig, de er en sårbar pasientgruppe. Vi vet at alle kreftpasienter, også de som er overvektig må ha et kosthold som er beriket med ekstra proteiner og fett. Det er fordi man ved sykdom vil tære på musklene først, og bevare fettet og det er jo ikke ønskelig. Et kosthold med nok inntak av fett, proteiner og gunstige karbohydrater vil føre til mindre tap av muskulatur, og en sterkere kropp gjennom kreftbehandlingen (Kreftforeningen.no).

 
Norsk kostretninglinjer

Ernæringsfysiolog Joanna Johansson fra en forelesning på kreftforeningen anbefaler at kreftpasienten følger de Norske kostholdsrådene:

 

  1. Mye frukt, bær, fullkorn og fisk

  2. Mindre rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, salt, sukker og alkohol

  3. Balanse mellom inntak og forbruk av energi

Kreftforeningen.no

​

Dette er det vi vil kalle "vanlig mat", ingen superkurer eller store mengder med antioksidanter og vitaminer. Men i tillegg så skriver tidsskriftet sykepleien at man må beregne ekstra inntak av matvarer med høy kalori, og dette må tilpasses den enkelt pasientens individuelle behov. Det er vanlig å få råd fra behandlende lege, ernæringsfysiolog og sykepleier i spesialisthelsetjenesten eller fra helsepersonell i kommunehelsetjenesten. Sykepleiere er ikke eksperter på ernæring slik ernæringsfysiologer er, men vi anser at ernæring er en grunnleggende sykepleioppgave, og derfor et av sykepleierens ansvarsområder. Vi samarbeider tett med andre faggrupper i arbeidet med kosthold og behandling. 

​

Antioksidanter og vitaminer

Vi har erfart at mange pasienter bruker mye kosttilskudd og store mengder med konsentrerte antioksidanter som en del av kreftbehandling, uten å rådføre seg med helsepersonell. Dette anbefales ikke i det hele tatt, men observer at man kan ta kosttilskudd slik som multivitaminer og tran om man da følger doseringen som står på boksen eller pakken (kreftforeningen). 

På helhetlig sykepleie har vi skrevet et innlegg om fett i kostholdet, og vi informerer våre lesere om at inntaket av noen matvarer kan ha en ugunstig effekt på cellene våre. Antioksydantene beskytter celler mot skadelige virkninger av frie radikaler, men det er noen forhåndsregler å tenke på her. Det er ikke lurt å satse på for eksempel blåbær, gurkemeie, gojibær eller betakaroten i kapsler og i store doser. Antioksidantene er sunnest når man spiser de i naturlig form, det er nemlig stoffer i maten som styrer hvordan antioksidantene blir tatt opp og nyttegjort i kroppen vår. Store doser av et vitamin eller antioksidant virker ikke bedre jo mer man tar av det. Se bare på denne illustrasjonen:

​

Diagram 1.jpg

Dette bildet forsøker å vise hvordan alle ting virker på kroppen. Alt fra legemidler, næringsstoffer, fysisk aktivitet, søvn og mange andre ting.

  • Den sorte streken viser hvordan en behandling fungerer. Først har det positiv virkening og effekten er veldig bra. Streken går oppover, men legg merke til at deretter går den nedover når det begynner å virke skadelig eller slutter å virke. 

  • Den blå streken viser inntaket av antioksydanter, litt har en god effekt til å begynne med. Men tar du mer så kan det derimot ha en skadelig effekt eller det slutter å virke.   

Når man spiser vanlig mat for å få i seg antioksidanter så trenger man ikke å bekymre seg for å ta for mye, det stopper seg selv. Vi klarer ikke å spise så mye gulrøtter, blåbær og brokkoli at det blir skadelige mengder (Kostholdshåndboken). 

​

Symptomer og praktiske råd

Kvalme

  • Kald drikke med isbiter og kanskje med en liten sitronskive 

  • Ta gjerne kvalmestillende 30 minutter før du spiser frokost

  • Tørr mat, litt salte kjeks med druer på kan virke fristende på appetitten

​

Smaksendringer

  • Bruk krydder og smakstilsetninger i maten

  • Vann med lime, mynte og noen agurkskiver kan friste

  • Bruk mye grønnsaker, kylling og fisk istedet for rødt kjøtt

  • Server på fine fat, pynt maten med urter og krydder

  • Spis med plastbestikk dersom man har metallsmak i munnen som bivirkning

​

Sår i munnen

  • Kald eller romtemperert mat

  • Kok grønnsaker og mos maten med gaffel

  • Bruk saus, kraft eller smeltet smør i maten

  • Ikke bruk sterke krydder, tomatbasert eller sure sauser. 

  • Lag mat som er lett i svelge, se våre oppskrifter på dysfagi

  • Bruk rømme, cottagecheese eller kesam

  • Smør leppene med lebepomade før måltidet

  • Sug på en isbit

  • Vær veldig nye med munnstellet hver dag

​

Tørr munnhule

  • Drikk rikelig

  • Fukt munnen med vann ofte

  • Bruk bløte mattyper

  • Bruk hermetisk frukt istedet for frisk frukt

  • Kjøp drops som kan stimulere spytt fra apoteket

  • Pass på munnstellet, puss tennene før og etter mat. 

(Kosthåndboken)

​

Etter avsluttet kreftbehandling

Når man har avsluttet behandlingen, så er ofte kroppen sliten og mange kan oppleve at de har både fatique og skader etter behandling. I denne fasen kan det være nødvendig å få kostveiledning av en onkolog eller ernæringsfysiolog, spesielt om du har fått stråleskader i mage eller halsregionen. Det er fokus på å forebygge tilbakefall av kreften eller annen sykdom som kan være knyttet til undervekt eller feilernæring.

 

På sidene til kreftforeningen kan du lese mer om kreft og ernæring, de anbefaler på sine sider at man skal følge livsstilsrådene med variert sunt, med mye frukt, bær, fullkorn, lite sukker og salt i maten, men i tillegg drive moderat fysisk aktivitet.

Det trenger ikke å være krevende, det er nok med litt hverdags aktivitet som små turer, husarbeid, dansing og svømming. Om du aldri har trent noe særlig og synes det er tungt å starte opp nå, så er det mulig å kontakte noen som kan trene sammen med deg slik som en besøksvenn, lokal aktivitetsgruppe eller noen fra rødekors og frivillighetsenteret. 

​

Fysisk aktivitet

Når man skal trene er det viktig å ta hensyn til sin fysiske tilstand, noen ganger må man være tilbakeholden, spesielt ved feber og infeksjonstilstander, skjelettmetastaser og lav blodprosent (kreftforeningen). Da er det lurt å snakke med sin lege før man begynner å trene, og bare tar det veldig lett i begynnelsen.

Et treningstilbud bør ha fokus på: – Trening i små grupper – Bestå av en kombinasjon av balansetrening og trening av styrke – Kreftpasienter bør få tilrettelagt trening av instruktører som kan gi individuell oppfølging og veiledning. Om du ikke har tilgang til instruktør og bare vil trene litt hjemme så anfefaler vi treningen for eldre mennesker med falltendens som fokuserer på lett trening for å bygge styrke i de musklene som stabiliserer kroppen ved gange.  

​

Image by National Cancer Institute
Hvordan kan sykepleiere hjelpe kreftpasienter ?

Sykepleiere kan støtte pasienter med grunnleggende råd om ernæring og fysisk aktivitet, og bistå med samtaler og kartlegging av kosthold og bistå med å legge opp et eksempel på beriket kosthold når en lege eller, ernæringsfysiolog eller fysioterapeut har stilt en diagnose, tatt prøver og konstatert underernæring eller behov for fysisk opptrening. Vi kan hjelpe til med fysikalske øvelser og trening i tråd med nasjonale retninglinjer eller individuelle øvelser. Sykepleiere  kan i samarbeid med pårørende hjelpe pasienter til å følge med på vektforandringer, mistrivsel, dehydrering, mental status, vitale mål og medisin gjennomgang. Pårørende er en meget viktig ressurs for sykepleiere som behandler hjemmeboende pasienter og brukere, vi ønsker å tilrettelegge for en målrettet og individuell behandling sammen med støtte i nærmiljøet.

bottom of page